Här är det meningen att medlemmar och intresserade ska kunna tipsa varandra om länkar, händelser och annat intressant inom vårt intresseområde.

Du måste logga in för att kunna skriva inlägg, och de måste granskas för att publiceras. Detta för att undvika reklam/spam/inlägg som strider mot sidans etiska regler.

8 thoughts on “Kontaktforum

 1. Hej alla!

  Vi är en nystartad kamratgrupp i Finland som heter NAF – Nationellt Adopterade Finland. Gruppen är till för alla som är adopterade i eller från Finland i första hand. I detta nu är vi 22 medlemmar från Finland, varav några från Sverige och två från Norge (23.7.2011). Välkommen med om du vill knyta an till oss i Finland!

  Läs mera om oss på http://www.adopterad.fi

  Mest aktiva är vi på en Facebookgrupp som heter NAF. Den är en dold grupp och man behöver en personlig inbjudan till den. För att få detta bör man först bli Facebookvän med någon av de två administratörerna. Läs mera om detta på http://www.adoperad.fi
  …eller om du finns på Facebook
  http://www.facebook.com/pages/NAF-Nationellt-Adopterade-Finland/122649274486933

  Väl mött! Tervetuloa! 🙂

 2. Hej Peter
  Vi ger gärna några tips. Till exempel från vilken församling i Finland kommer din mamma och moster? Om du har information om det kan du skriva direkt till församlingen och fråga efter henne och mostern. Men, då måste du veta åtminstone din mammas födelsedata och helst också mosterns. Var din mamma ett finskt krigsbarn och i så fall vet du något om var hon hamnade i Sverige?
  Är hon ett finskt krigsbarn kan vi hjälpa dig att söka i Riksarkivet men då måste vi ha alla födelsedata och din mors finska efternamn.
  Har du flera frågor eller undrar något så är du välkommen att skicka e-post till gui.sture@comhem.se
  Med vänlig hälsning
  Gui / Doris Emanuelsson

 3. Hej!
  Jag undrar om någon här inne kan hjälpa mig med tips om hur jag ska hitta släktingar i Finland. Jag söker min mammas syster, alltså min moster. Har aldrig träffat henne och vill verkligen göra allt för att finna henne. Har någon något tips om hur jag lättast går till väga. Blir enormt tacksam för tips som kan leda mig framåt och slutligen då finna min moster. Vänligen, Peter

 4. Hej Caroline från Operaverkstan i Malmö. Det var ett trevligt och givande samtal vi hade idag. Hoppas de informationer jag kunde bidra med var till nytta. Grundtanken ni har att belysa alla ensamma och övergivna barn kan kopplas till oss finska krigsbarn då för länge sedan. Barn som skickas eller hamnar i situationer de inte är mogna för eller känner skräck inför bär oftast med sig senare i livet osäkerhet och rädsla att åter bli lämnade! Barn kan som vi känna sig rättslösa och inte våga stå upp för sig själva när det behövs. Har man inte blivit sedd eller trodd på så blir det lätt ett trauma som upprepar sig. Tove Jansson har gett barnen en värld av fantasi och glädje men också ett allvar och respekt för de små människorna. Det kan vi alla bygga vidare på!
  Hälsningar
  Gui/Doris Emanuelsson

 5. På Operaverkstan, Malmö Opera ska vi den här säsongen ska vi spela Troll i kulisserna av Tove Jansson (som utspelar sig på en teater under ett undantagstillstånd). Det övergripande temat för säsongen är övergivna och ensamma barn och vi brukar på olika sätt belysa dem genom temakvällar med tex föreläsningar eller samtal i olika former. Till temakvällen i februari skulle jag gärna vilja ha ett samtal mellan två personer med erfarenhet av att komma som ensamt barn till nytt land (kan vara personlig erfarenhet eller av att ha jobbat med eller forskat i mnet). Jag tänker dels på alla finska barn under andra världskriget men också om alla barn som idag kommer ensamma från krigshärjade länder. Vad har hänt under dessa år vad gäller inställning från allmänheten och staten. Finns likheter och/eller skillnader? Så slutligen; min fråga är om ni vet någon som skulle vilja vara med en sån kväll i Malmö? Många hälsningar Carolina, Operaverkstan

 6. Ha, ha! Ja det känns bekant! Tack för tipsen, ska nu försöka leta reda på din kontakt!

 7. Hej barn till krigsbarn. Roligt att höra av dig. Som svar på din fråga kan jag bara säga: Ja vi är ett envist släkte, ibland rätt tjuriga men, som plus har vi humor i gengäld! Böcker ja – det finns en hel del: Annu Liikkanens ” Med lapp om halsen”, Pertti Kavéns ”70.000 små öden”. Böckerna kan finnas på vissa bibliotek. Sedan har vi boken ”Krigsbarns erinran. Snäll, lydig och tacksam” Där har ett antal krigsbarn berättat om sina tankar öden och liv. Just nu har vi i Stockholmsföreningen Finska Krigsbarn några exemplar till försäljning. Detta är några förslag. Min tfn och e-post till Gui/ Doris Emanuelsson finns på denna blogg under Stockholmsföreningen Finska Krigsbarn. För ytterligare info hör av dig!

 8. Hej alla!
  Som ni ser av mitt användarnamn, platsar jag inte riktigt. Har skaffat inloggning isf min motsträvige far (som är krigsbarn, är ni alla lika motsträviga?). Vi letar böcker på ämnet men dessa verkar inte gå att köpa. Några tips?

Kommentera